doctari New Work Space

When it comes to New Work, the design planning has to include everything from the individual needs of employees and teamwork structures to the corporate culture and spatial work environment. At doctari, individuality and a high degree of flexibility play an important role in the day to day work. In addition, the constant growth of the company requires all work areas to be functional and equipped with modular furniture. At the same time, the team and the management place high value on a feel-good atmosphere. All these factors are combined in the design concept of the dan pearlman Project and implemented according to the design-to-cost model. The result: flexibility and efficiency without the typical open-plan office flair! doctari started its cooperation with dan pearlman with the desire to further elaborate the zoning of the 2,500 square meter area over a total of five floors. In close collaboration, the detailed space concept was developed. It provides space for public areas as well as rooms for quiet and focused work, for discreet exchange or for meetings. Space for social interaction has also been considered. On all floors, cave situations such as glass telephone booths, a library and a small workshop room form places of concentrated work. The openly designed areas underline the sense of community while natural dividing elements such as light wooden cabinets and many plants create personal work islands. The furniture is based on ergonomics and flexibility without being tied to a fixed location. This allows new seating and working situations to be created quickly. The reduction to a few materials such as wood and felt underlines a clear and natural room structure. With regard to the lighting, the concept also relies on a holistic approach to create an atmosphere that is as natural as possible. As part of the overall concept, purchased furniture is used for desks, chairs and sofa elements. Cabinet systems and a large cave unit for undisturbed phone calls and one-on-one meetings are based on the furniture designs of the dan pearlman Project architects. In the spacious meeting room, nature meets industrial charm. The deliberate contrast of wood and steel makes the area appear warm and friendly as well as raw and unpolished. Aside from the workshop and meeting areas, there are wall elements with whiteboards and pinboards on all floors so that ideas can quickly be recorded outside the classic meeting environment. Another important point in designing a New Work space are the different requirements of the individual departments. Employees from HR or the Corporate Management need discreet working areas and should still be part of the open working atmosphere. For this reason, mobile glass partitions were developed to separate the different offices. At the same time, they offer a high degree of transparency. As a special highlight, an open multifunctional room awaits the employees with the marketplace on the first floor. Here is also the place for cooking or playing ping-pong. There are seating elements for a relaxed lunch break and a modular system of cardboard boxes that allows for flexible seating arrangements. The doctari townhall meetings will also be held here in the future. “The design and realization of a New Work space is not only about responding to the building. A company’s culture and employees define the design just as much as the architecture,” says Marc Eisenbach, CEO dan pearlman Project.  As a full-service partner, dan pearlman Project does not end its work with the handover of the final space to the client. They also accompany the project after the roll-out in order to be able to respond to change requests and make adaptations at any time. Because: New Work spaces and offices need exactly the same agile processes as working according to New Work principles does.