Erlebnis-Zoo Hannover Concept New Zoo Entrance

Our concept of preserving the valuable tree stock and incorporating it into the design allowed us to situate the zoo entrance as close to the intersection as possible, providing visitors a hint of what to expect at the zoo as well as organizing all building functions flexibly and efficiently. The forest-themed competition design also allows the zoo to establish a direct link to local biodiversity and integrate it into its educational concept.
A central piece to our competition design envisions integrating the old administrative building, rather than tearing it down, and giving it a refined appearance architecturally. Stripped down to its exterior walls and whitewashed, it functions as a shell for an integrated, glass greenhouse and represents the most visually striking part of the entrance building. It provides a dramatic link between the adventure forest and the entrance’s pared-down cubic design.
In addition to the former administration building, an old toilet facility was also integrated into the plan, thus preserving another structure popular with Hanover residents, thereby increasing the site’s recognition value.
In addition, the building ensemble conveys a sense of openness and airiness. Not only the glass roof in the ice cream shop, but the skylights in the shop and service areas also add to the bright atmosphere and the feel of a forest clearing.