Zoo Berlin Zoo entrance Löwentor

A redesign of the entrance was needed because the Löwentor could no longer handle increasing visitor numbers. In addition, we were tasked with creating an inviting entrance as well as space for other services. The new ticket windows, eight of which are located directly on Hardenbergplatz, and one adjacent to the Service Centre, keep long queues from forming and also provide zoo employees a more comfortable working environment. Value and quality played important roles in the design and implementation. Accordingly, the most sustainable materials were used such as wood, Eternit and rubber.
The spacious shop is an integral part of the zoo experience. The view of the rhino enclosure and the facade design reference Africa – the theme of the shop, which interprets its traditional elements and colours in a modern way. Three stylized African acacia help accentuate the marketplace atmosphere at the centre of the shop. A band of light wrapping around the space and skylights provide sufficient daylight inside, giving the shop a bright and welcoming feel.

FACTS AT A GLANCE

Client: Zoologischer Garten Berlin AG
Project: Löwentor-Entrance
Services: Architecture and Landscape Architecture
Planning time: 01/2015 – 07/2016
Construction period: 11/2015 – 07/2016
Opening: 29.07.2016
Overall planning area: 2900m2
Gross floor area: 960 m2